Proza nr 6

       
Povestea firului de praf
Pechianu Maria
       Iată o frumoasa zi de vara, cu flori și ciripit de păsărele! Soarele amiezii îmi strecura în suflet o toropeală irezistibilă. Observ printre gene un fluture ale cărui aripi aruncau raze ce străluceau tot mai aproape de mine.
       Lumina creștea în intensitate și era însoțită de o senzație de plutire. Mă trezesc într-o cameră ameţită şi nelamurită, încercată din ce în ce mai mult de o întrebare: De ce totul era mai mare ca mine?
       Jos, pe podea, observ două ciudăţenii nemaivăzute. Mă apropii să văd ce se petrece. Încep să intru în vorbă cu acele ciudăţenii. La un moment dat, le întreb ce fel de creaturi sunt. Acestea mi-au spus că sunt particule de praf şi că, şi eu sunt tot un firicel de praf.
       În momentul în care încercam să-mi dau seama ce se întâmplă, intră un gigant în cameră cu un aspirator. Ghiciţi cine era! Era mama, care venise să facă curat în camera mea. Porneşte aspiratorul şi aspiră cele doua firicele. Încercând să scap m-am prins, cred eu, de un cablu de la televizor. În dreptul televizorului era un paianjen. Acesta îmi spuse că îşi va găsi sfârşitul. Mama dădu drumul la geam şi atunci vântul mă trăgea afară cu o mână de fier. Observ o mână venind spre mine şi atunci începui să ţip.
       Mă trezesc pe banca în parc. Fluturele trezit din visare zboară și ia cu el lumea de vis în care mă scufundasem.

Desteptare
Luiza Izabela Sandu
Era o noapte târzie. Întunericul ţipa, iar vântul şuiera prin crengile copacilor uscaţi de vreme şi de timp. Aşteptam cu toţii primăvara, dar ea nu mai vine. În aer se simţea tot vechea iarnă, cu vântul ei rece şi aspru.
Stelele străluceau pe bolta albastră şi lină. Câţiva fulgi uitaţi de iarnă se scuturau din cer, şi se lăsau purtaţi de vântul furios şi rece care îi ameţea lăsându-i jos, pe pământul aproape îngheţat. Ajunşi pe pământ, fulgii se topeau încet şi se lăsau absorbiţi de pământul negru şi însetat.
Iarba plictisită şi vestejită de zăpada rece şi grea, se simte sufocată de atâta apă. Totul e pustiu. Parcul e gol, iar satul nu mai are puterea de a se trezi la viaţă. Numai cu ajutorul soarelui, cu razele lui calde şi blânde, satul s-ar deştepta.
Se făcu dimineaţă. Prin perdeaua mea gri am observat soarele care mângâia cu blândeţe pământul şi satul. Razele lui calde îmi pătrundeau până în adâncul sufletului. Ieşind afară simţeam mângâierea dulce a sferei galbene din ce în ce mai pătrunzătoare.
Am privit cerul senin. Am văzut luna care mai zâmbea într-un colţ de cer şi parcă se bucura de dulcele soare.Totul avea alt sens. Atât timp cât soarele va străluci cu putere, natura se va trezi şi iarna va fi alungată. Parcul era acum plin de bucurie şi de jocul copiilor care se dădeau în leagănul vechi, trecut prin multe ierni.
M-am bucurat pe deplin de ziua însorită, dar ca orice zi, ea ţine prea putin.M-am îndreptat spre casă, iar liniştea îşi făcea simţită prezenta. Soarele se făcu mai portocaliu ca nicoidată, lăsând astfel pe pământ un joc de lumini superb. Ajungând în faţa porţii ruginite, văzui soarele cum îşi trecea ultima rază prin părul meu roşcat.
Deschizând poarta, te-am văzut din nou pe tine. Atunci am simţit şi mai intens că primăvara învie toate sufletele amorţite, dar mai ales învie puterea de a iubi.

Primăvara, anotimpul fericit
Teodora Cosmina Chiuoaru
Este primăvară. Natura a început să se dezmorţească la viaţă. Odată cu ea au venit şi păsărelele care ne încântă cu recitalurile lor.
Nu prea departe se află pădurea. Din cauza gerului era părăsită de toate vietăţile. Câteva luni aceasta a stat pierdută şi uitată.
Primăvara s-a întors din nou cu ce are mai frumos învelind din nou codrul singuratic. Copacii au înflorit oferind pădurii şi naturii o rază de lumină peste întunecimea sa.
Câteva picături de rouă se zăresc pe firele de iarbă verzi, iar zumzetul albinelor şi al insectelor de diferite culori fermecătoare incep să se audă deasupra câmpului cu flori vesele, bucurându-ne inimile de atâta frumuseţe.
Dulcele vânt de primăvară adie uşor printre crenguţele copacilor, iar cea dintâi rândunică, venită de departe, taie albastrul cerului ca o săgeată. Izvoarele au început să murmure poveştile adunate în timpul iernii sub gheaţa groasă. Căldura a pus stăpânire peste întregul ţinut. Fericirea a intrat în natură dând ce e mai bun din ea.
Nu ştii unde să priveşti: în grădina brodată cu diferite culori şi împodobită cu o mireasmă îmbătătoare. În pădurea de smarald unde se aflau căprioare ce zburdau din loc în loc şi sticleţi cu glasul cristalin, mirosea a primăvară.
Fluturii se aşezau pâlpâind aripile pe florile din care albinele luau polen. Pe un lac aproape de o dumbravă pluteau elegant graţioasele lebede. Îţi pierdeai ochii în cristalinul cer care arunca în sol lacrimi prefăcute în diamante ce lovesc bobocii.
Lângă firicelele subţiri de iarbă din pământul umed şi negru se zăreşte o suavă floricică. Ghiocelul cu gluga lui cea de smarald şi cu al său clopoţel de argint priveşte împrejur la razele soarelui care dezmiardă muntele golaş şi pustiu.
El ghiocelul gingaş subţirel la trup şi cu clopoţelul său de argint delicat, a fost ales de către zâna Primăvară să vestească întregii lumii că domnia zăpezii, a luat sfârşit.

Adio iarnă! Bine ai venit primăvară!